Pälsvård - vuxna hundar

Har man kommit någorlunda bra igenom pälsvården av den halvstora valpen och unghunden är pälsvården av den vuxna hunden nästan som en lek. 

Från att ha behövt borsta pälsen två gångar i veckan för att hålla den tovfri kan du nu oftast bara borsta pälsen en gång i veckan, kanske till och med bara var 10:e dag kompletterat med ett bad en gång i månaden. 

Pälsmässigt är hunden som oftast vuxen när den är runt 2 år. Den vuxna hundens päls kan variera något beroende på linje, färg, pälskvalitet, vädret och vilken del av landet du bor i. Vissa hundar har inte så mycket underull, andra har mycket och så finns det förstås de där emellan. 

Man kan tycka att det måste vara idealiskt att ha en av tibetanerna, som inte har så mycket underull, och vårdmässigt är det kanske också det enklaste, men om du kommer ihåg att rasen ursprungligen kommer från kalla Tibet, så är hunden, som inte eller nästan inte har någon underull, inte rastypisk. För hur skulle en hund utan underull för att isolera överleva en lång kall tibetansk vinter? 

Pälsen kan vara rak eller vågig, men inte lockig och får inte vara så lång att den når golvet.

Har färgen någon betydelse för hur mycket pälsvård som krävs?

Ja, jag tror att färgen på hunden kan ha viss inverkan på om pälsen är lättskött eller inte.

Min personliga erfarenhet är att vissa av de gyllene och krämfärgade kan ha en lite torr och skör päls. Jag påpekar, några av dem, inte alla.

En vit päls är inte svårare att underhålla än en svart päls. Men man ser direkt om inte pälsen hålls enligt boken, om pälsen är klippt och man ser särskilt all smuts som ligger så vackert gömd på den svarta eller grå hunden.

Jag tror att vita tibetaner med svarta tecken (ticking) i pälsen ofta kan ha en lite mjuk päls, men ingen regel utan undantag.

För mig spelar färgen inte så stor roll, men jag tycker att en välbyggd, nytvättad och nyborstad mestadels vit tibetan är vacker. 

Men det är den gyllene och den krämiga också, och den svarta, ja, det är en väldigt vacker klassiker, så ja, pälsfärgen spelar ingen roll för mig.

Om hunden är eller har varit sjuk

Pälsen på en hund som är sjuk blir lite matt att se på och mer eller mindre tovar ihop sig. Självklart ska man inte hålla på med mycket pälsvård på en halv- eller helsjuk hund, men se till att borsta och kamma pälsen så fort hunden mår bra igen. Men vänta istället en vecka efter att den har återhämtat sig med att tvätta den.

Har hunden bara haft lite dålig mage så kan och ska man såklart rengöra rumpan och man får gärna skölja bort bajset.

Den stressade hunden 

Hundar som av någon anledning har varit stressade tovar mer än vanligt. Det är till exempel helt normalt att en hanhund som har en löptik nära tovar mycket. 

Detsamma gäller löptiken, men här är det speciellt precis kring den tidpunkt då tiken skulle ha fött valpar om hon parades som det kan bli problem. Det påverkar även pälsen om tiken blir skendräktig.

Tikar med valpar
Den skendräktiga tiken och tiken som har fått valpar är ett kapitel för sig.

Det är inte svårt att vårda pälsen medan tiken väntar valparna, men när hon väl har fött - eller tror att hon har fått valpar - kan hon fälla ganska stora mängder päls och i takt med att valparna växer och biter och hänger på pälsen, kommer tiken att se mer sliten ut i pälsen. 

Det kan vara särskilt illa för förstföderskan – senare är det inte så uttalat. 

Innan tiken ska föda klipper jag hennes mage mellan de två bröstvårtorna och klipper in pälsen lite på låren. 

En dryg vecka innan hon ska föda tvättas och kammas hon ordentligt och man får gärna kamma bort underullen lite. På så sätt slipper både du och tiken för mycket pälsvård samtidigt som valparna är små och det är också mindre risk att valparna trasslar in sig i pälsen. 

När tiken har fött sina valpar är det, oavsett hur mycket hon skyddar sig, ¨viktigt att tvätta rumpan och låren ordentligt. Annars kommer pälsen att tova och torkat blod och fostervatten kan orsaka sår på huden och tiken kommer i alla fall snabbt att lukta fruktansvärt och bakterier kommer att bildas. Se till att krama ut vattnet ur pälsen och föna henne innan hon kommer ner till valparna. 

Tänk på att under de första 14 dagarna efter förlossningen kommer tiken i större eller mindre utsträckning att släppa ut slem från slidan. Torka av henne regelbundet om hon inte slickar sig helt ren.

Hanhundar
Hanhundar är pälsmässigt lättare att hålla än tikar. Men hanhundsurin i pälsen luktar inte särskilt gott. 

Klipp vid behov pälsen på penis lite, men lämna kvar ca 1-1½ cm framtill på penis så att hanhunden kan kontrollera strålen. För att förhindra för mycket urinansamling i pälsen kan man spraya lite balsamspray på den del av pälsen som han brukar kissa på.

Pälsen och årstiderna

På våren
Våren är den bästa årstiden vad gäller päls, förutom att det är då lopp- och fästingsäsongen börjar. 

Loppor och fästingar och den resulterande klådan och tovor i pälsen och kanske även loppallergi är varje ägares rädsla. Gå därför i framkant och ge din hund en produkt mot loppor och fästingar. Idag finns det många olika produkter, så rådfråga din veterinär. 

Har hunden fått en fästing på sig finns det många goda råd som "smörj in den ordentligt med lite vaselin, låt fästingen sitta i en timme och vrid den sedan försiktigt tills den lossnar" - "eller ta bort den med fästing tång." 

Jag brukar ta bort fästingen med tummen och pekfingret, vända den 45 grader och hålla den där. Då släpper fästingen. Men det enklaste är att ha hunden på förebyggande behandling mot fästingar, för då dör fästingen snabbt och ramlar av sig själva. 

På sommaren
En riktigt varm sommar kan vara lite jobbig för pälsen. 

Mina hundar söker skugga och gräver ofta stora hål för att hitta svalka. Resultatet är några pälsar jag måste borsta bort den värsta smutsen av med jämna mellanrum. 

Jag och hundarna har gjort en kompromiss om att de får en riktigt bra promenad på morgonen innan det blir varmt, därefter kopplar de av inomhus där det är svalare än ute på sommaren. När solen går ner får de än en promenad. 

Ska du åka på sommarlov utan hund är det bra att se till att den är nytvättad och borstet och kammad ordentligt innan du åker.  Och om den ska stanna hemma eller hos hundvakt är det bra om du kan få hundvakten att borsta igenom hunden några gånger i veckan.

På hösten
Hösten kan vara fuktig och en fuktig päls tenderar att tova ihop sig. 

Nedfallna löv hänger i pälsen, ogräs kastar frön och mossa dyker upp i gräsmattan. 

Där finns ingen definitiv lösning på det problemet. Jag kan bara rekommendera att bara gå igenom pälsen för att se vad den döljer och komma ihåg rådet att en ren päls är lättare att hålla än en smutsig.

På vintern
Det är en bra idé att skölja tassarna när du kommer hem från promenaden och sedan doppa dem i en blandning av vatten och balsam som du har gjort i ordning innan ni går  hemifrån. 

Gnugga inte hunden torr. Använd hellre handduken för att trycka ut vattnet och föna pälsen.

Vissa använder också en visp för att lossa snöklumparna.

Kastrerade hundar
När en hund har kastrerats ändras pälsen. Pälsen blir mjukare och mer ullig och hunden får mycket mer päls.

Klippta tibetaner
En tibetan i helpäls är en vacker syn och en tibetansk terrier behöver normalt inte klippas.

Förutom att bara klippa pälsen på tassarna lite så de inte ser ut som snabelskor och om hunden inte ska ställas ut kan man eventuellt också klippa pälsen under magen lite rakt över. Men klipp inte får mycket, en tibetaner ska inte ha katttassar utan store tassar.

Om du helt enkelt inte klarar av pälsen eller om du vet att du under en längre period inte kommer att ha tid eller möjlighet att sköta pälsen är det självklart helt ok att klippa hunden. Att hunden går runt med mycket tovor i pälsen är i alla fall "no go".

Om du vill ha hunden i full päls igen dröjer det beroende på hur långt du klipper ner pälsen får du räkna med att det tar 1 1/2 - 2 år innan den har växt ut helt igen.

Jag tycker själv mycket om de långa pälsen, men jag och hundarna har gjort en kompromiss. När hunden inte längre ska ställas ut, om jag har för lite tid för pälsvård eller när de blir så gamla att de inte bryr sig om pälsvård längre, klipper jag dem i ett halvlångt valplook typ en 5 månader gammal valp.

Det var mycket överskridande för mig första gången jag klippte och jag funderade verkligen länga. Men att se hunden glatt springa runt i kort frisyr var tillräckligt för att övertyga mig om att det var rätt sak. Och hunden bryr sig ju inte, tycker kanske även det är härligt att slippa den långe päls.

Det finns många frisyrer att välja mellan. Som oftast får hundarna ha lite päls kvar på öronen och svansen.

Här ser du lite olika frisyrer.
De flesta är klippta av Anki Sjöberg, som är expert på klipp av tibetansk terrier.

Wawer's Caprice (Lucia). Foto med tillstånd avUlrika Schoerner Strand
Wawer's Caprice (Lucia). Foto med tillstånd avUlrika Schoerner Strand

Även om hunden är klippt har pälsen behov av att bli skött regelbundet och inte minst att man tar bort lite underull som fortsätter att växa även om hunden är klippt.

Man kan såklart låta klippa hunden på en hundsalong, men det är ganska dyrt och det är egentligen inte så svårt att göra det själv. Det finns många filmer på internet som visar hur man klipper. Resultatet kanske inte blir perfekt första gången, men du blir bättre och bättre för varje gång.

Det viktigaste är att ha en bra klippmaskin, en eller några distanskammar och en bra frisörsax. Själv använder jag en Oster-klippmaskin, som är stark och en distanskam på 25 mm för att klippa en hund i en valplook. Saxar finns i många olika modeller. För er som inte är proffs rekommenderar jag lite kort sax t ex 14 cm

Den gamla hunden

Vid 9 års ålder börjar många hundar visa de första tecknen på åldrande. Pälsen blir lite tunnare och lyser kanske inte med samma glans som i de unga dagarna och huden kan bli lite torr. 

De gamla hundarna kan bli lite ömhudade och börja visa att de inte riktigt bryr sig om pälsvården längre. 

Naturligtvis kan du ha hunden i full päls hela livet och det är i och för sig ingen stor skillnad på att behålla pälsen på den vuxna hunden och den gamla hunden. Jag skulle dock rekommendera att du tillsätter lite pälsolja i balsamet för att hålla huden mer mjuk och smidig. 

När mina gamla hundar börjar ge mig blicken när jag gör mig redo för pälsvård, har jag ingått en kompromiss. Då klipps de i valplook var tredje månad och tackar mig med att bli som unghundar igen.