Pälsvård - unghund

Plötsligt, bäst som du trodde allt andades frid och idyll, är det där! Den första riktiga envisa tovan. Typiskt bakom örat, bakom frambenet upp mot bröstet, på magen eller på tassen.

Hunden är nu 7-8 månader gammal. 

Det är början på den period jag ibland kallar katastrofåldern - åtminstone när det rör sig om päls. Perioden brukar vara tills hunden är runt 18 månader, sedan är det värsta över. Du har alltså runt 10 månaders intensiv pälsvård framför dig.

Vad är det som händer med pälsen?
Under perioden 7-18 månader är att hunden fäller den mjuka, duniga valppälsen samtidigt som vuxenpälsen, som består av långa relativt grova täckhår och en finare underpäls, växer till. Denna blandning mellan ny och gammal päls gör att pälsen tovar ihop sig. Och pälsen verkar absorbera nästan allt, från smuts till löv, kvistar, gräsfrön, sandkorn etc.

Men var inte orolig. Om du har följt instruktionerna jag gav om valpens päls är både du och hunden mycket rustade att ta hand om unghundspälsen. Ni har fått en rutin, hunden är van vid pälsvård och föna och bada, så den enda skillnad är i och för sig att du måste borsta/kamma oftare och ganska noggrant. Har du däremot fuskat lite på vägen är det hög tid att få en fast rutin. Om det behövs gå 1 steg tillbaks och läs lektionen Pälsvård - valp, annars spårar "projekt snygg långhårig hund" ur för dig. 

Från att behöva ½ - 3/4 timmar på pälsvård i veckan måste du nu räkna med att spendera 2-3 timmar i veckan. 

När du tycker att det är som värst, kom ihåg att det bara är en övergångsperiod och att vuxenpälsen är mycket lättare att underhålla. Mycket enklare! Så håll ut!

Du kan se att det går rätt väg den dagen du hittar det första nya släta och glänsande vuxenhåret på ryggen uppe på axelpartiet. Långsamt kommer nu mer och mer glansig vuxenpäls ner på ryggen. Därefter dyker det nya vuxenhåret upp på ryggen framför svansen, på svansen och på baksidan av låren. Pälsen på mittdelen av ryggen och på huvudet kan vara något ulligt länge.

Valpen ändrar ofta färg när den blir unghund
Svarta hundar får ofta en lätt brun nyans i pälsen när de byter päls. Det är den gamla valppälsen som ser brun och lite sliten ut, medan den nya vuxenpälsen är en fin svart eller kanske är den nya päls mer grå och kanske du också ser enstaka vita hår som dyker upp här och där. Det är helt normalt.

Den nästan gyllene valpen blir vanligtvis ljusare. För ett sedan, ett år senare återfå en mer gyllene färg. Det är typiskt säsongsbetonat och, när det gäller tikar, är det även hormonellt betingat och relaterat till deras löp. 

Med andra ord kan du inte helt räkna med att din svarta valp förblir svart eller att din gyllene valp förblir gyllene. Så är det med tibetansk terrier.

Exakt hur tar du hand om unghundspälsen och vilket har du behov av?

Vi är alla olika och kanske andra uppfödare gör pälsvård på et ett annat sätt än jag. Jag kan bara prata om vad som har fungerat för mig och mina tidigare valpköpare.

Du använder fortfarande samme schampo och balsam som förut, när du badar, och också samma borsta och kam som tidigare. Men du har också behov av en Spratt kam storlek 72, en borstspray (så att pälsen inte blir statisk elektrisk, när du borstar) och en tass sax (köp en billig modell, du använder den bara ibland).

Själva receptet på att klare av unghundspälsen är i och för sig enkelt. Man måste hitta en rutin så att man alltid ligger steget före tovorna eller åtminstone blir av med dem innan de utvecklas till hårda tovor. 

Jag rekommenderar att du avsätter några timmar två fasta dager i veckan.  Annars blir det ofta så att man skjuter upp till imorgon, i övermorgon eller till helgen. Det är så vi människor är – åtminstone några av oss. Det är bara så här med tovor - de försvinner absolut inte av sig själva, tvärtom förökar de sig, så att de två små och lättsamma du kände idag har förvandlats till minst fyra imorgon, åtta i övermorgon och kanske sexton om du väntar en dag till. Och någon av de små tovor har plötsligt förvandlats till några stora massiva tovor.  Om du måste ta bort sådana stora massive tovor utan att klippa bort dem, då pratar vi inte om de 2-3 timmar vanlig pälsvård varar, men kanske om 5 timmar....

Borsta/kamma inte varje dag och del inte upp pälsvården så att du borstar en del av hunden måndag, en på tisdag, en på onsdag. Det kommer att trötta ut både dig och hunden.

Min erfarenhet är att de som borstar och kammar varje dag nästan alltid borstar för ytligt och inte kommer till botten ordentligt och dela inte upp arbetet över flera dagar för då tröttnar du på alltid behöva borsta päls.

För den fasta rutinen kan du använda schemat nedan. Jag har tagit utgångspunkten att dagen du badar/fönar är en söndag, men det får du göra som det passar dig bäst.

När jag skriver ingen pälsvård i schemat är det såklart bara bra att du tar bort en tova om du upptäcker en.


Du måste ta bort sekret från ögonen varje dag.

Självklart måste du också ta bort eventuelle kvistar, löv och mossa som sitter i pälsen varje dag. 

Klicka på schemat för att zooma.

Om du följer schemat helt kan jag garantera att du aldrig hamnar med en hund som är så tovig att du inte kan se var du ska börja eller sluta. 

De dagar du borstar/kammar pälsen noggrant får du se till att göra det extra bekvämt för dig själv och hunden. Kom ihåg godis och en liten skål med vatten till hunden, kaffe/te till dig själv, mobilen inom räckhåll och att hunden har kissat och bajsat innan start. Det går såklart utmärkt att ge hunden en paus på vägen, men stäng dörren så du slippar hämta hunden under soffan eller leka fånga mig om du kan i trädgården.

Hunden får ligga några timmar när ni har pälsvård och som vi människor tycker också hundar om att ligga bekvämt och de är helt klart mer samarbetsvilliga om de ligger bra. 

Mina hundar ligger helst med huvudet mot dörren så de kan se vad som rör sig. Generellt är det viktigt att läsa av de signaler hunden sänder längs vägen, men å andra sidan måste man komma ihåg att arbetet måste göras.

I vilken ordning ska du borste/reda ut pelsen?

Du borstar/kammar bakifrån och framåt mot huvudet och du borstar/kammar i den ordning jag har visat på bilden till höger. 

Var extra noggrann med pälsen på baksidan av låren. 

Det kan vara svårt att nå uppe vid ryggraden. Det tar jag en extra gång på slutet när jag har borstat hundens båda sidor.

Borsta i små steg i den riktning pälsen växer. Ta bara en remsa på 1-2 cm åt gången och var helt säker på att du borstar/kammar ända ner till huden.

Lyft upp pälsen i området du vill borsta och kamma med händerna, spraya lätt med en balsamspray innan du börjar borsta/kamma. Pälsen får inte bli blöt, bara lätt fuktig, så du slipper statisk elektricitet.


Du kan köpa sprayer som löser upp tovor. Själv använder jag en blomspruta med 1/2 liter vatten från kranen som jag har tillsatt 1 liten mattsked balsam och skakat ordentligt.

Håll på den översta pälsen med vänstra hand och borsta/kamma fram en slinga så att du vet var du arbetar. Du kan antingen göra slingan med en kam eller en sticka. 

Så här jobbar du dig remsa för remsa genom pälsen.

Var noga med att inte överanvända kammen - kom ihåg alltid att borsta innan du använder kammen. 

Borsten använder du tills den glider lätt och utan ansträngning genom pälsen. Först då använder du kammen för att kamma ur den lösa den mjuka underullen.

När du hittar en tova borstar du först in tovan i olika riktningar. Massera eventuellt lite extra koncentrerad balsam i tovan, låt det sitta en stund och dela sedan upp tovan i ett antal mindre med dina fingrar eller naglar, eventuellt med spetsen på kammen. Tovan öppnas lättast inifrån och ut.

När tovan är delad, borstar/kammar du tills du är helt säker på att tovan är borta. Avsluta med att kamma området noggrant några gånger - eventuellt med både kam nr 70 och 72 - för att vara helt säker på att det inte bara finns en liten bit tova kvar. Blir det lite kvar kommer en ny tova att byggas upp inom några dagar. 

Var mycket uppmärksam på tassarna. De flesta hundar är kittliga och ömhudade på tassarna, där huden är ganska tunn, så var försiktig. Det finns ofta lite tovar mellan tårna och emellanåt även mellan trampdynorna – speciellt om vädret har varit fuktigt. Själv klipper jag bort håren som växer mellan trampdynorna på en rak linje med trampdynorna. Använd en tass sax med runda spetsar.

Var extra uppmärksam på ljumsken (området mellan bakbenen och magen), där det ofta bildas tovor och på övergången mellan frambenen och kroppen.

 Pälsen på bröstet kan ha en tendens att tova mycket och är dessutom lite svår att komma till. Vänd hunden lätt mot dig och försök få den att ligga med huvudet så långt fram och uppåt att halsregionen är helt utsträckt. Då kan du bättre få till det ordentligt. 

Var även extra uppmärksam på hakan, pälsen på nospartiet där matrester kan bilda tovor. Du får också vara extra noga med området bakom öronen och själva öronkanten. Här bildas ofta tovor. Vänd även på örat så att du också får det borstat/kammat på insidan.

Så långt så gott! Nu vänder du på hunden och upprepar hela proceduren på andra sidan. 

Sida två går alltid lite snabbare än sida ett, men kanske både du och hunden är lite trötta så du måste se till att du inte går för fort och inte slutar med att använda kammen lite för mycket. Ändra då och då med vilken sida du börjar. 

När du gått igenom hela pälsen lägger du hunden med ryggen mot dig och borstar/kammar den övre delen av ryggen och svansen. Vissa hundar föredrar att sitta eller stå upp när deras ryggar borstas. Det är inte så viktigt hur du väljer att göra det, så länge pälsen är igenomborstad där också. Huden på svansen är tunn, speciellt i spetsen, så var försiktigt med kammen där.

Avsluta med att få hunden att resa sig och borsta hela pälsen på plats. Du har såklart berömt och gett lite godis på vägen, men nu förtjänar den lite extra beröm och massor av beundran.

Om hunden av någon anledning ändå är tovig, kontakta din uppfödare eller en hundfrisör och betala vad det kostar att få hunden borstad och kammad. Tyvärr är min erfarenhet att de flesta hundfrisörer hellre klipper hunden än försöker kamma ut den, så det bästa är om du helt enkelt bestämmer dig för att över en veckas tid att gå till botten med problemet och sedan börjar om enligt schemat jag har visat förut.

Borstning i samband med bad

Som tidigare skrivit är det en otrolig hjälp till självhjälp om du badar och fönar hunden var 3:e vecka.

Om du har följt schemat och det inte finns några tovor i pälsen behöver du inte borsta/kamma hunden innan du badar, men är du tveksam är det alltid säkrast att borsta/kamma innan badet. Är hunden tovig innan du badar blir det extra svårt att borsta/reda när du fönar och borstar/kammar.

Några allmänna råd om unghundspälsar


Gummisnoddar och spännen

När pälsen börjar faller ner framför ögonen får hunden som oftast behov att få bort håret från ögonen.

Du kan antingen använda gummisnoddar av latex, elastiska bomullsband eller hårspännen. Jag använder som oftast gummisnoddar storlek 8 mm, som jag lindar 3 varv om.

Unghundspälsen kan ha behov av att tunnas ut.

Några unghundar kan utveckla en mycket våldsam och massiv underpäls, speciellt om de är ute mycket.

Om det blir för mycket kan du behöva tunna ut underullen. Det gör du genom att kamma med kammen i en vinkel på 45 grader eller mindre.

Du kan också linda ett gummiband mellan tänderna på din kam.

Du får dock inte ta bort för mycket underull. Då blir överpälsen för luftig och tovor mer. Lite av en balans.

Klipp vid behov pälsen under magen lite. Det syns knappt om du bara klipper den delen som sitter inuti mellan de två rader bröstvårtor. Klipp inte på den andra sidan av bröstvårtorna. Det syns!

Unga ivriga hanor kissar ofta på pälsen. Spraya lite utspädd balsamspray på pälsen där han kissar på sig. Och klipp av pälsen på penisen lite framför, så att bara 1 cm återstår. Du kan även spraya balsamspray under rumpan och på låren. Då fastnar inte avföringen så lätt.

Lite generella tips

  • Det är ingen skam att hunden har tovor, men det är skamligt att inte göra något åt ​​det! Har det blivit helt galet, kontakta din uppfödare eller en hundfrisör, betala vad det kostar för att få hunden borstad och kammad och börja sedan om.

  • En liten tova i dag blir en stor tova i morgon.

  • Undvik så långt det är möjligt att gå med hunden i granskog eller i högt gräs med gräsfrön – eller borsta åtminstone pälsen när ni kommer hem. Annars kan du vara helt säker på att det har bildats tovor runt granbarr och gräsfrön dagen efter.

  • Kolla även efter fästingar om du har varit på promenad i skogen eller i områden med högt gräs.

  • Om du har din hund med dig på stranden måste du också vara uppmärksam på sandkorn, som verkligen bildar tovor. Även här borstar du igenom pälsen, når ni kommer hem. Om hunden ofta badar i saltvatten behöver du bada den hemma oftare än vanligt. Annars tovor pälsen och huden blir torr.

  • Våta vintertassar tovor lätt. Skölj tassarna när du kommer hem från promenad och ha eventuellt en kanna med en blandning av ljummet vatten och balsam som du kan doppa tassarna i. Krama ur vattnet/balsamet och använd en handduk för att suga upp fukten. Men gnugga inte pälsen torr. Borsta igenom tassarna när pälsen är torr.

  • Bada aldrig en tovad hund. Det förvandlas till en massiv filtklump!

  • Se upp för pälsen om du bygger om. Damm orsakar toviga pälsar.