Kloklippning
Alla kan lära sig att klippa sin hunds klor om man börjar redan när valpen är liten.
Hur hundar reagerar på kloklippning varierar. Vissa blir rädda medans andra inte bryr sig ett dugg. Oavsett
kan alla hundar lära sig
Förhoppningsvis har uppfödaren av din valp tagit sig gott om tid att vänja valpen vid att få klorna klippta och har även visat dig hur man klipper. Då är det bara att fortsätta på ett lugnt sätt.
Om valpen ändå inte tycker om att du rör vid tassarna och klorna, måste du börja om. Se eventuellt sidan om hur du övar beröring/hantering av valpen på Pälsvård - valp - steg 1.
Du kan också få lite tips om hur du får valpen att slappna av på denne video från Berras Hundägarskola.
Ett bra sätt är inför kloklippningen är att passa på att gosa
med hunden, massera och klia. Få hunden att associera klotången med mys
och närhet. Godis och beröm är också alltid gott. Låt också valpen nosa på tången och bli bekant med den. På så sätt upptäcker den på egen hand att
tången inte är något farligt.
För att klorna inte ska bli för långa behöver du klippa dem med ungefär en veckas mellanrum. Däremot behöver du från början inte ta alla klorna på en gång.
De första gångerna går det bra att ta bara en klo. Nästa dag tar du klo nummer två, och så fortsätter du tills alla klor är klippta. Det är en bra metod för att vänja valpen vid känslan av att en klo blir klippt. Dessutom blir inte förloppet utdraget så att valpen kanske blir uttråkad eller efter en stund tycker att det blir obehagligt.
När kloklippningen har börjat bli etablerad kan du öka med att ta en tass åt gången.
Och varje gång du har klippt en klo, tar du en liten stund och gosar med valpen igen. Du börjar och avslutar då på samma sätt vilket ger trygghet, och får valpen att glömma eventuella obehag.
En viktig del i introducerandet av
kloklippningen är att du behåller ditt lugn. Kloklippning blir bara läskig om du ger valpen anledning
att tro det.
Det kan hända att valpen mitt under kloklippningen rycker till sig tassen eller gnyr till. Det kan verka skrämmande - som om valpen har fått ont - men i de flesta fall är sådant beteende ofarligt. Valpens tassar är känsliga och det kan hända att du råkade kittla den lite mellan trampdynorna som gör att den rycker åt sig tassen. Det kan också vara så att valpen tycker att det är lite obehagligt, men utan att det gör ont.
I en sådan situation är det viktigt att du ignorerar beteendet och fortsätter behålla lugnet. Börja inte gulla med valpen som om du tycker synd om den: det kan istället spä på beteendet av att rycka åt sig tassen, eller förstärka känslan av obehag. Fortsätt och börja helt enkelt om med nästa klo. Belöna med godis och gos först efteråt när ni är helt klara.
På detta sätt lär valpen sig att det inte är läskigt att få klippt klorna.
Till den helt lilla valp använder jag en vanlig nagelklippare som denna till vänster, för att klon är mjuk och slutar i en liten "spets".
Ganska snabbt blir klorna dock kraftigare, den lilla spetsen försvinner och då får du behov av en klotång storlek medium lik den till högra.
Den klipper snabbt och är vass vilket är viktig,
Även om tången är utrustad med ett litet skydd som hindrar dig från att klippa alldeles för mycket måste du ändå vara försiktig och noggrann så du inte klipper för långt.
Innan du börjar klippa behöver du veta lite om hur klon är uppbyggd.
Det är bara klokapslen du får klippa i. Och inte i pulpan, som är den köttiga delen mitt i klon. Pulpan är ett mjukt och blodfyllt innanmäte som har samma form som själva klon.
På hundar med ljusa klor är det
ganska lätt att se var pulpan är. På hundar som har mörkare klor kan
det vara svårare att se men om du lyser med en lampa kan du också se pulpan på mörkare klor.
Klipp runt klon lite åt gången. Känn med nageln vart efter. Mellan varje snitt kontrollerar du åter var pulpan är. Börjar den skönjas, stanna där. Det kan innebära att du ser pulpan, känner en ökad mjukhet i mitten av klon, att klomaterialet ljusnar eller att du stöter på en liten "prick". Pricken är pulpakanalen). Senast då ska du slutta klippa.
Klipp alltid lite i taget, så riskerar du inte att klippa i
pulpan. Men om det skulle hända så gör inte en stor grej av det! Behåll lugnet och be bara hunden lite om ursäkt.
När klon är färdigklippt får du gärna använda en klofil (en vanlig fotfil går bra) för att jämna till klon om den fortfarande är lite kantig och vass. Låt också valpen nosa till klofilen innan du använder den.
Djursholms Veterinärklinik har gjort en fin liten video av hur du klipper.
När hundens klor växer för länge kan de böja sig och det blir smärtsamt för hunden.
Det kan även ändra deras sätt att gå och leda till andra besvär. Om
de växer för mycket kan de dessutom orsaka irriterande sår och skavsår
på deras tår.
Här är ett exempel på hur det inte får gå och hur klon får se ut, når de är klippt på rät sätt.
Om klorna av någon anledning blir för långa växer pulpan också för långt fram i klon, men med noggrann klippning kan man få pulpan att krympa.
Lycka till!