Daglig skötsel av valpen - och några varningar
Jag antar att du vet om din valp har de vaccinationer en valp ska ha. Om du är osäker, kontakta din uppfödare.
En tibbe är absolut inte en hund man behöver ta till veterinären var och varannan dag. Å andra siden måste man vara lite observant på en valp. Den kan vara bra att känna till din valps normaltemperatur, men den är vanligtvis runt 37,8-38,5 °C.
Varje dag får du göra en liten snabb hälsokontroll på din valp.
Om valpen är vaken, frisk, har svansen uppe och är lekfull mår den säkert väldig bra. Ibland äter de inte så mycket som vanligt, oroa dig inte. Kanske den inte är hungrig eller är lite trött på sitt foder. Men den måste drickas som vanligt.
En tibbe är absolut inte en hund man behöver ta till veterinären var och varannan dag. Å andra siden måste man vara lite observant på en valp. Den kan vara bra att känna till din valps normaltemperatur, men den är vanligtvis runt 37,8-38,5 °C.
Varje dag får du göra en liten snabb hälsokontroll på din valp.
Om valpen är vaken, frisk, har svansen uppe och är lekfull mår den säkert väldig bra. Ibland äter de inte så mycket som vanligt, oroa dig inte. Kanske den inte är hungrig eller är lite trött på sitt foder. Men den måste drickas som vanligt.
Ögonen
Hur ser ögonen ut bakom luggen?
- Är de pigga, nyfikna och blanka? Bra!
Ser du det "vita" i ögonen in mot nosen (blinkhinnan) drar in lite över ögat är din valp av någon orsak inte riktigt på topp. Kolla upp lite om den annars ser ut att må bra, dricker och lekar som vanligt. Då är det bara att ta det lugnt.
Om den direkt går och lägger sig, ser hängig ut och inte vill dricka behöver du inte ringa veterinären direkt, men du får ta tempen. Det går inte att bedöma temperaturen med hjälp av att känna på hundens nos eller tassar. Smör in termometern med vaselin. För in termometern ca 1- 1,5 cm i ändtarmen.
Normaltemperaturen ligger vanligtvis mellan 37,8 och 38,5°C. Är temperaturen lagra el högre än 39°C skulle jag personligen kontakta veterinären om den inte blir bättra inom någon timmar. - Lite sekret i ögonvrån på morgonen är helt vanligt, bara ta bort det. Men sekretet bör inte vara gult eller grönt.
Är det gult eller grönt kan du prova att tvätta med saltvattendroppar. Samma sorts som du själv skulle använda. Går att köpa på apotek. Om inte valpen är frisk i ögonen inom någon dager får du kontakta veterinären.
Öronen
Vänd på öronen. Är valpen röd eller är där mycket brunt sekret. Då han valpen förmodligen
en öroninfektion och du får kontakta veterinären.
Tibben har vanligtvis ingen öronproblem och du skal inte skölja den med öronrens regelbundet. Någon kan över tid få mycket hår i hörselgångarna och då kan man försiktigt plocka bort lite, men i princip ska du lämna hundens öron ifred.
Rumpan
Kolla om där sitter bajs i pälsen och skölja det bort om det är så.
- Dålig mage
- Valpar smakar på många grejer och en lite dålig mage händer ibland. Inget att kontakta veterinären om. Ge den eventuellt lite propasta som du kan köpa i djuraffär eller på apotek. Då blir magen vanligtvis snabbt bra igen.
- Om lite dålig mage utvecklar sig till diarré eventuellt med blod i och om den kräks får du avvakta ett dygn. Giv inte mat, men se till att valpen dricker, ge den propasta och eventuellt Oralade, som är en välsmakande vätskeersättning och näringstillskott. Om valpen inte mår bättra inom ett dygn eller om den får hög feber får du kontakta veterinären.
Generellt
får du undvika att ge valpen för många konstige grejer eller för mycket
tuggben. Den mår best av vanligt torrfoder och bra godis. Inte de här
Kina-godis t ex. Gör godis själva, då vet du om att vad som är i. Där
finns många receptor på internet.
Om din valp inte äter så mycket i en period får du inte börja ge den extra kött, fett och annat i maten. Då ändrar du direkt näringsinnehållet och det är inte bra. Växla istället på torrfoderprodukten eller fodra ut med 2 eller 3 olika, så den inte tröttnar på fodret. Du kan också köpa lite våtmat och ge en matsked i torrfodret.
Det går snabbt att göra en valp kräsen, det tar längre tid att få den att äta normalt igen.
Stödjer valpen lika mycket på alla fyra benen? Springer och hoppar den normalt. Då är allt bra.
Haltar valpen lite? Kolla denna länk
Tänder
Kolla upp när valpen börjar tappa mjölktänderna.
Tandbytningsprocessen drar igång när
valpen är runt 4 månader gammal. När den permanenta tanden börjar pressa
bort mjölktanden så absorberar kroppen mjölktandens rot och tanden n trillar
så småningom ut. Många gånger händer det att valpen sväljer mjölktanden. Så var inte nervös om du märker
att din valp har tappat en tand, men att du inte hittar den.
Det är ganska normalt att de nya hörntänder börjar växa ut innan mjölhörntänderna har lossnat. Avvakta lite, ge den något att tugga i. Tjurmuskler är bra till detta och du kan dra lite med leksakerna. Då lossnar mjöltanden normalt. Jag brukar säga, att man inte kontaktar veterinären förrän den nye hörntand är något längre än mjölktanden och då ger jag den ändå en vecka till.
Som oftast har jag börjat fundera om det kanske är dags att ringa veterinären och då plötsligt är borta. Ren magi.
Valpen kan ändra sitt beteende lite når tänderna byts ut. Kolla denna länk. Och svansen kanske inte heller bärs lika stiligt som vanlig. Det kommer att bli som förut, när tandbytningsprocessen tar slut.
Borsta tänder på din valp - Kolla denne länk
Fästingar och loppor
Fästningar och loppor är vanliga från början av mars och fram till december.
Hundar bli lätt angripna av fästingar från deras omgivningar (naturområde, skog och parker). Fästningarna kan överföra ganska allvarliga sjukdomar och loppor kan ge loppallergi och oändlig klåda hos hunden, trivs alldeles utmärkt inomhus och biter gärna på människor också. Därför rekommenderar jag förebyggande behandling.
Till den lilla valpen använder jag Nexgard, som har en effekt i 4 veckor. Till valpar och hundar över 6 månader använder jag Bravecto. Båda måste man ha recept till hos veterinären. Jag vet, där finns de som tycker, Nexgard och Bravecto inte är bra produkter. Får bara säga att det har fungerat himla bra på mina hundar.
I alla fall får du inte använda ett lopphalsband. Jag har sett valp, som har hängt sig i halsbandet och har sett valp som blev förgiftad av lopphalsband. Inget att rekommandere överhuvudtaget.
Det går också att köpa så kallade spot on produkter mot fästningar och loppor. Där har jag sett rodnad i huden och det tycker jag inte om. Så nej, jag föredrar då absolut Nexgard och Bravecto.
Klor
Kolla upp att valpen inte får för långa klor. Klipp regelbundet en gång i veckan. Se länken om hur du klipper klor.
Tassarna
Kolla upp på tassarna ibland - speciellt på vintern. Klipp bort pälsen mellan trampdynorna rakt med trampdynorna inte mellan trampdynorna. Använd en tass sax.
Kolla bajset
Kolla upp valpens bajs ibland. Din valp är avmaskat hos uppfödaren men ibland kan den ändå få mask. Mask syns ofta men beroende på typen av mask inte alltid i bajset. Om du ser mask i bajset kan du på apoteket köpa avmaskningskur.
Om din hund hostar mycket och eventuellt har klart nosflöde kan den också ha mask. Då får du kontakta veterinären.
Undvik att valpen nosar på andres hundars bajs, äter bajs från vilda djur, äter kattbajs eller äter sniglar.
Första löp
Tikvalpar löper vanligtvis när de är 7-8 månader - men hos tibetansk terrier finns ganska store skillnader. Någon löper när de er 6 månader, andra vid 12 månader och jag har även haft en tik som var 16 månader innan hon började löpa.
Speciellt vid det första löp kan tikvalpen bli lite hängig. Det roar sig vanligtvis efteråt.
Runt 9 veckor efter löp kan dock någon tikar börja gräva i trädgården, göra en leksak till sin valp, kanske pipa lite och få mjölk i juvren. Då är hon skendräktig. Skendräktigheten kan hålla sig någon veckar men kommer ofta igen efter nästa löp. Det är långt ifrån alla tikar som blir skendräktiga, men om det är jobbigt för henne är det bra att försöka lindra symtomen.
Ge lite extra promenader. Gå till exempel två promenader direkt efter varandra. Ta bort leksaken, som hon har gjort till sin valp. Sysselsätt henne så hon får annat att tänka på.
Om det blir ett återkommande problem får du prata med din uppfödare och eventuellt med din veterinär. Om tiken drabbas av mjölkproduktion - det gör inte alla - kan man ge medicin som hämmar mjölkproduktionen, men medicinen har också ofta biverkningar.
Fråga veterinären på internet
Om du är osäker på om valpen är sjuk är det alltid bra att kolla på internet innan du tar dig till veterinären. Detta är ett bra länk som gir svar på mycket.
Husapotek
Det är bra att ha lite grejer hemma.
Här är vad finns i mitt eget husapotek till hundarna.
Handdukar som uteslutande hundarna använder
- Engångshandskar
- Hundschampo
Rektaltermometer
Koksaltlösning till att skölja sår och ögon. Du kan också göre den själv så här
- Häll upp 2 dl vatten i en kastrull.
- Blanda 2 kryddmått bordssalt i vattnet.
- Koka upp blandningen med locket på.
- Ställ av blandningen och låt den svalna.
Klorhexidinlösning - till desinfektion av sår
Sterila kompresser och gasbindar. Finns i vanliga första hjälpen lådar
Elastisk linda - stadigt självhäftande förband, bra ytterst på sår eller som tryckbandage vid akut blödning
Sax med rund spets (tass sax) till att klippa t ex päls runt ett sår
Pincett
Probiotika för hund - hjälper till att återställa tarmfloran vid dålig mage
- Oralade - välsmakande vätskeersättning och näringstillskott.
Halskrage/tratt - För att undvika att hunden slickar eller kliar på sår, annat känsligt område eller biter på bandage. Kan även vara användbart med krage eller munkorg en kort stund, om du behöver hjälpa hunden med något den tycker är obehagligt, som skydd för dig.
Lite varningar
På promenaden
Låt inte din valp plocka upp olika grejer på promenaden!! Och absolut inte äta någon snuspåse. Och låt inte din valp nosa på hundbajs. Då kan den ta hem sjukdomar.
Insekts- och huggormsbett
Insektsbett från t ex bi och geting gör ont men är som oftast inte farliga utom om valpen äter den och blir stuckit i munnen.
Huggormsbett är något annat. Det är farligt och varje år dör hundar av huggormsbett. Om du ser valpen bli biten, tag den direkt i famnen och kör iväg till veterinären direkt. Se till att hunden är så lugn som möjligt. Läs här om symptom och behandling.
Hemma
Titta runt ditt hem med valpögon- vilket kan jag bita i om jag är uttråkad.
Och lite varningar som du kanske inte har funderat på....
Valpen får inte gå ensam hemma med halsband på. Varje år dör hundar för att de på något sätt hängde upp sig i halsbandet.
Akta dig för giftiga växter (många krukväxter är giftiga men kan vara intressante för valpen om den är uttråkad. Utomhus händer det inte så ofta, men ändå. Kolla på internet om dina växter är giftiga för hundar. Här finns en länk, men flera växter är giftiga än dessa.
Sköljmedel och kylvätska är hemsk giftiga för hundar.
Choklad och jordnötter är också giftiga för hundar.
Kolla upp denna länk var du hittar 35 saker hunden inte får äta eller dricka.
Kablar och sladdar
Batterier - också sådan som sitter i hörapparater (bara fråga min make om valpar tycker om hörapparat)